Weet je wát pas lastig kan zijn? Meal prep. Je hoort er vaak van alles over; dat het écht goed werkt, dat het ontzettend veel geld bespaart en je er over het algemeen georganiseerder, rustiger in je hoofd en gelukkiger van wordt. Klinkt natuurlijk allemaal heel fijn, maar waar begin je zoiets? Moet alles dan in gripzakjes van verschillende maten in de vriezer, is dat het? Lees gauw mee!

Prep die meals!

Meal prep is iets wat veel mensen doen om de week wat gestroomlijnder en makkelijker voor zichzelf te maken, maar als je niet precies weet wat het inhoudt kan het even schakelen zijn. Heel simpel: meal prep is het uitplannen en incalculeren van maaltijden voor meerdere dagen en/of de hele week, en dat allemaal op één dag maken en invriezen/koelen. De maaltijden zijn dus allemaal geschikt voor de vriezer en/of de koelkast, en zijn gebaseerd op het idee dat je het op de dag zelf binnen een paar dagen op tafel moet hebben kunnen staan. Het hele idee van meal prep is namelijk dat je het genormaliseerde idee van boodschappen doen-koken, en dat iedere dag, doorbreekt en de meest tijdrovende stappen van dat proces—het daadwerkelijke boodschappen doen en daadwerkelijke koken—doorbreekt en inplant op een moment dat jij er ook daadwerkelijk tijd en ruimte voor hebt. Het kan namelijk zó veel tijd schelen. 

Zoveel keus

Dus, je hebt je gripzakjes met handige sluitinkjes klaarliggen, maar wat gaat er nu precies in bij een week aan meal prep? Er zijn duizend en één handige, lekkere recepten te vinden op het internet, dus ik raad je aan om als je verder klikt ook echt even lekker te gaan zoeken (want dat is ook gewoon leuk!) maar de basis kan je hier inderdaad vinden. Veel meal prep is gebaseerd op gerechten die snel en gemakkelijk gemaakt kunnen worden, en waar je met een kleine aanpassing (een variatie in saus, proteïne of groente) een ander gerecht van kan maken. Denk aan een basis van rijst en zalm of biefstuk—als je daar een andere groente bij kookt en een andere saus bij maakt, wat niet zoveel werk is, heb je voor vier dagen alweer eten, ervan uitgaand dat je genoeg maakt van elk gerecht om twee dagen van te eten. 

Kortom, meal prep is bedoeld om jouw week te vergemakkelijken. Verdiep je erin en blijkt het iets voor jou te zijn, ga er dan vooral voor! Smakelijk!