Iets waar veel ondernemers niet zo zeer naar uitkijken, is het bijhouden van de boekhouding. Financiën in het algemeen is iets waar mensen veelal niet zoveel zin in hebben. En toch is het wel heel belangrijk dat dit gedaan wordt en dat dit goed gedaan wordt. Het is natuurlijk dé manier om ervoor te zorgen dat alles wat binnenkomt en wat uitgegeven wordt op een verantwoordelijke en mogelijke wijze verloopt. Wanneer de boekhouding niet goed wordt bijgehouden, kan iemand of een bedrijf altijd het risico lopen dat er teveel wordt uitgegeven, wat eigenlijk niet uitgegeven had moeten worden. Hoe kan het makkelijker worden gemaakt?

Boekhouden

Wat is boekhouding precies? Het betekent gewoon het verwerken van alle financiële administratie van een onderneming. Veelal draait het hier om het duidelijk bijhouden van in- en uitgaven, he maken van facturen en het regelen van belastingaangiftes. Dit zijn maar een enkele werkzaamheden die vallen onder de term ‘boekhouding’.  

De manier waarop een bedrijf de boekhouding regelt, kan verschillen. Het kan op papier of in Excel, in een speciaal boekhoudprogramma of er kan een boekhouder ingehuurd worden om het werk voor het bedrijf te doen. Ook kan de boekhouding online worden geregeld, hier komt straks meer over.

Taken

Enige taken zijn al besproken. De in- en uitkomsten, het maken van facturen en regelen van belastingaangiftes. Daarin hoort bijvoorbeeld ook dat rekeningen bewaard worden, zeker wanneer de klanten van het bedrijf bestaan uit particulieren. Rekeningen van het bedrijf aan andere bedrijven worden facturen genoemd. Bij uitgaven hoort niet alleen het bedrag dat wordt uitgegeven aan de voorraad, ook de kosten van de huurbaas, kilometeradministratie en alles aan leveranciers hoort hierbij. Dit kan dus best een werkje zijn, zeker voor beginnende ondernemers. Zij weten veelal niet wat een goede manier van boekhouding is voor hen, waardoor het al snel onoverzichtelijk kan worden en veel tijd kan kosten. Gelukkig zijn er tegenwoordig makkelijkere manieren om de boekhouding bij te houden.  

Online

Deze manieren zijn de boekhouding online bijhouden. Online boekhouden is een makkelijke manier om alles op een rijtje te houden en zo het bedrijf op orde te houden. Manieren zoals Moneybird geven uitleg over elke stap van het beginnen van een onderneming en manieren om de boekhouding bij te houden. Ook geven zij veel support en kan er altijd om een boekhouder gevraagd worden wanneer deze gewenst is. Dit is vooral handig wanneer de zaken iets te veel worden of wanneer iemand de boekhouding niet volledig begrijpt. Dat maakt de boekhouding een stuk makkelijker.