Ben jij een racefietser en wil jij binnenkort een nieuwe fiets kopen? Dan is een elektrische racefiets misschien wel iets voor jou! Tegenwoordig is de elektrische racefiets steeds populairder. Een elektrische racefiets is een racefiets zoals je die kent, maar dan met een ingebouwde motor erop. Deze motor zorgt ervoor dat er extra trapondersteuning kan worden geboden wanneer men daar behoefte aan heeft. Hierdoor kan een rit op de racefiets, voor degenen die dat nodig hebben of daar behoefte aan hebben, gemakkelijker worden gemaakt. 

Wanneer spreek je van een elektrische racefiets? 

Een elektrische racefiets heeft, zoals verteld, dus een ingebouwde motor. Deze motor kan trapondersteuning bieden. Deze trapondersteuning kan een snelheid bereiken van 25 km/u. Deze snelheid is vastgelegd in de wet voor alle racefietsen die er in Nederland zijn (met uitzondering van speed-pedelecs, maar dat is een ander verhaal). Ook elektrische racefietsen krijgen dus trapondersteuning tot maximaal 25 km per uur. Een fiets kopen met een motortje zorgt ervoor dat trappen gemakkelijker gaat. De motor van elektrische (race)fietsen worden door middel van elektriciteit opgeladen. 

Voor wie is een elektrische racefiets geschikt? 

Elektrische fietsen zijn echt niet gemaakt voor de watjes onder ons. Racefietsen kan behoorlijk zwaar zijn, zeker met tegenwind. Soms heb je ver van tevoren jouw route al uitgestippeld. Van Tilburg naar Utrecht bijvoorbeeld. Met een flinke wind vanuit het noorden kan zo'n tocht echter veel langer uitpakken dan jij voor ogen had. Ja, dan is zo'n trapondersteuning toch best wel fijn! Ook voor het fietsen van heuvels kan een motor op de fiets erg fijn zijn. Racefietsen is zwaar en niet iedereen kan alle heuvels aan. Als laatste wordt een elektrische racefiets vaak aangeschaft door mensen die graag samen willen fietsen maar een verschillend tempo en conditie hebben. Door middel van een elektrische fiets kan dit verschil in snelheid worden verkleind.

Zo'n fiets kopen: zijn er nadelen? 

Een fiets kopen met een motortje kent vrijwel geen nadelen. Racefietsen is precies hetzelfde zoals elke fietser dit kent. De motor hoeft natuurlijk niet altijd aangezet te worden, wat maakt dat 'normaal' racefietsen gewoon mogelijk is. Een fiets kopen met een motor kent één bijkomende zaak: bereik jij een snelheid van 25 km per uur zonder dat jij de motor gebruikt? Dan zorgt de racefiets voor wat weerstand. Hierdoor kan nooit een snelheid boven de 25 km per uur worden bereikt. Dit komt helaas door de wet die bestaat op elektrische fietsen. Op windstille dagen of bij bergaf moet je dus toch wat extra aan de bak!