Je hebt het besloten. Nu is het moment; je gaat instappen in de markt van edelmetalen. Je wil eens een beetje gaan spreiden met je geld. De term diversificatie is binnengekomen in je bovenkamer en je bent bereid er wat mee te gaan doen. Ook de uitdrukking ‘de veilige haven voor investeerders’ klonk je goed in de oren. Allemaal leuk en aardig, maar waar moet je nu aan gaan denken? Er is nog zoveel werk te doen. Geen paniek, wij gaan je er mee helpen.

Wat voor soort?

Een van de beweegredenen om in edele metalen te beleggen is het bezit van een actief dat aan niemand anders verschuldigd is. Door te beleggen in fysieke edelmetalen zoals gouden munten kopen, digitaal goud en fysiek gedekte, op de beurs verhandelde aanbiedingen wordt dit doel vaak bereikt. Vormen van papieren goud, zoals goudcertificaten en futures contracten, zijn daarentegen doorgaans niet gedekt door fysiek metaal, verlenen geen eigendomstitel en bieden beleggers niet de mogelijkheid ze in te ruilen voor fysiek metaal. Wanneer een broker in gebreke blijft, zullen beleggers in papieren goud waarschijnlijk concurrente schuldeisers worden; sluit maar aan achter in de rij! Bij het fysiek goud kopen amsterdam heb je dit probleem niet.

Hoe liquide ben ik met mijn belegging?

Hoewel veel beleggers van plan zijn om op lange termijn in edelmetalen te beleggen, is er altijd de mogelijkheid dat een verandering in de omstandigheden een verkoop op korte termijn vereist. Het verkopen van munten en baren kan een lastig proces zijn. ETF's en fondsen daarentegen worden op een beurs verhandeld en kunnen gedurende de hele handelsdag worden gekocht en verkocht.

Belasting

Goud in de vorm van belegging is altijd vrijgesteld van BTW. Of je nu goudbaren of munten koopt; naar de BTW hoef je niet te kijken. De kans is echter wel aanwezig, afhankelijk van de grootte van je vermogen, dat je over je belegging vermogensbelasting betaald. Let hier goed op, ander word je wellicht door onze vrienden van de Belastingdienst op de vingers getikt. 

Helaas is het bij zilver een iets ander verhaal. Zilver wordt namelijk niet gezien als belegging, maar als grondstof. Hierom wordt zilver meestal belast met 21% BTW. Dat dit even schrikken is, kunnen we ons voorstellen. De uitzondering geldt wel voor zilveren munten. Zilveren munten worden wél weer gezien als belegging en vallen daarom onder de zogenoemde margeregeling. Dit betekent dat alleen over de winst BTW betaald dient te worden. Mocht je zilveren baren willen aanschaffen, kun je deze aanschaffen en laten opslaan in het buitenland zodat je er geen BTW over betaald. 

Toegewezen of niet toegewezen

Er zijn veel belangrijke factoren in het verschil tussen gealloceerde en niet gealloceerde edele metalen. Toegewezen edele metalen bieden de hoogste mate van veiligheid voor de belegger. Ze zijn afgezonderd, onbezwaard en geven de houder eigendomstitel. Gealloceerd edelmetaal kan ook niet worden uitgeleend of verhuurd aan derden. Niet-toegewezen edele metalen dragen echter wel een risico aangezien het eigendomsrecht niet door de houder wordt gegarandeerd. In bepaalde situaties wordt het mogelijk dat beleggingsinstrumenten voor goud beleggers vorderingen toekennen die de totale hoeveelheid onderliggend metaal overschrijden, indien dat metaal niet is gealloceerd. In geval van faillissement van de broker kunnen beleggers wederom concurrente schuldeisers worden.