Mieren komen écht overal voor. Wanneer ze een plaag vormen, of op plekken voorkomen waar je geen mieren wilt hebben, wil je snel de mieren bestrijden! Heb jij bijvoorbeeld veel mieren in je tuin, of misschien lopen ze rond in je huis en lijk je ze maar niet weg te krijgen? In deze blogpost lees je hoe je van die vervelende beestjes afkomt!

Verschillende soorten mieren, en waar leven ze?

Er zijn verschillende soorten mieren. De meeste soorten graven een nest onder de grond. Hier kunnen ze namelijk grote complexe bouwen. Mieren bevinden zich het liefste in een droge zandgrond die tevens kalkrijk is. Deze vind je veel in bossen met beuken en eiken, maar ook bij grotere grasvelden. Mieren kunnen daarnaast ook in een vochtige grond leven. Dan proberen ze hun nesten op de meest zonnige plekken te maken zodat hun eitjes genoeg warmte krijgen en vlot kunnen uitkomen. Enkele soorten mieren kunnen daarnaast nog op schaduwrijke plekken leven. Sommige miersoorten kunnen vredig naast elkaar leven, en weer andere niet. Vaak hebben mieren die samenleven niet hetzelfde voedsel nodig waardoor ze elkaar wel tolereren. Mieren die wel dezelfde voeding nodig hebben, zul je eigenlijk nooit samen zien.  

Last van mieren in huis

Mieren leggen zeer veel eitjes en zorgen zo voor een groot nest dat in één keer zal uitkomen. Heb jij last van mieren in je woning? Dan is het belangrijk om op tijd in actie te komen voordat je te maken krijgt met grote nesten. Mieren komen vaak voor in en rondom je keuken. Dit is een favoriete plek omdat hier ook vaak voedselresten te vinden zijn. Mieren zelf zijn niet alleen irritant, ze bevuilen je woning ook ontzettend. Terwijl de mieren lopen laten ze hun ontlasting vrij. Dit wil je natuurlijk niet in je woning hebben en al helemaal niet in je keuken!

Wat kun je doen ter bestrijding?

De eerste optie is het plaatsen van ecologische mierenlokdoosjes. Deze zijn niet gevaarlijk voor kinderen of huisdieren. De mieren worden naar de doosjes gelokt en zullen het gif daarna meenemen naar hun nesten. Hierdoor zullen de mieren sterven. Ook kun je mieren bestrijden door diatomeeënaarde te strooien. Dit middel werkt helaas maar tijdelijk waardoor je soms zult moeten blijven strooien met het poeder waar de mieren binnenkomen. Daarnaast is het belangrijk om de mierennesten te vinden en deze te vernietigen. De nesten hoeven zich niet in huis te bevinden, dus kijk ook even in je tuin. Soms bevinden nesten zich onder vloeren en hierdoor is het niet mogelijk om ze zelf aan te pakken.