Het leven gaat heel erg snel en niemand ontkomt eraan dat je vroeg of laat dierbaren om je heen verliest. Hopelijk door ouderdom na een gelukkig leven, maar dat is niet voor iedereen weggelegd. Toch verdient iedereen een mooi afscheid en iedereen verdient het ook om herinnerd te worden. In deze blog vertel ik je meer over de dood en rouw. Lees je mee?

Een levensveranderende gebeurtenis

Het verliezen van een dierbare kan een levensveranderende gebeurtenis zijn. Zeker wanneer deze persoon heel dicht bij jou stond en ook qua dagelijks bestaan met jou verwikkeld was. Bijvoorbeeld als je van elkaar afhankelijk bent. Dan kan het best een klus zijn om uit te zoeken hoe het nu verder moet. Dat vraagt om rationeel en praktisch denken, en dat in een tijd die emotioneel heel zwaar kan zijn.

Tijd, ruimte en hulp

Dus het is belangrijk dat je genoeg tijd ook neemt om dit te verwerken. Iedereen doet dit op zijn of haar eigen manier en het belangrijk dat je jouw verdriet zeker niet weg stopt, ook al is het onprettig. Daarnaast wil je wellicht om hulp vragen bij het uitzoeken van de praktische dingen ook als het om de begrafenis gaat. Een uitvaartondernemer kan jou hierbij helpen. Hij of zij kan bijvoorbeeld contact opnemen met de begraafplaats Leiden en dit soort kleine klussen schelen je veel werk.

Weg met die westerse mentaliteit

Het is heel erg westers om de dood weg te willen schuiven. We zijn er heel erg bang voor. In andere culturen kan dat ook zo zijn maar wordt het vaak ook als iets moois gezien of als iets gewoons. Wees je bewust van hoe je rouwt, dat proces is helemaal van jou en dat kan je dus ook zo invullen als je zelf wilt. Het afscheid hoort daar ook bij. Of je nu een uitvaart Eindhoven organiseert of in Amsterdam of waar dan ook ter wereld, dat afscheid zorgt voor een stukje afsluiting en acceptatie en vooral die laatste is belangrijk.

En onthoud…

En na dat afscheid is een deel in zekere zin klaar. De persoon die jij hebt gekend is er niet meer. Maar dat betekent niet dat de herinneringen weg zijn. Zolang jij aan deze persoon blijft denken, aan wat jullie hebben meegemaakt, en als je dat doet met een hart vol liefde, dan is iemand nooit helemaal weg en blijft er altijd een stukje van diegene hier.