In de afgelopen jaren is er een duidelijke verschuiving naar online plaatsgevonden in de B2B-wereld. Bedrijven zien steeds meer het belang in van online marketing om nieuwe klanten te bereiken. Maar wat houdt b2b online marketing nu precies in? En waarom is het zo belangrijk voor bedrijven om hiermee via een marketing bureau te starten? In dit artikel lees je alles over B2B online marketing en het zeker aan te raden is!

Zichtbaar voor andere bedrijven

Bij B2B online marketing gaat het erom dat je als bedrijf online zichtbaar bent voor andere bedrijven. Dit kan via verschillende kanalen, denk bijvoorbeeld aan een website of sociale media. Maar ook e-mailmarketing en advertenties kunnen onderdeel zijn van B2B online marketing. Doordat steeds meer bedrijven online zoeken naar producten of diensten die ze nodig hebben, is het belangrijk dat jouw bedrijf hier op gevonden wordt. Op deze manier kan je namelijk nieuwe klanten bereiken en uiteindelijk ook meer omzet draaien.

Verschil B2B en B2C 

Bij B2B marketing ga je als bedrijf actief op zoek naar andere bedrijven die jouw product of dienst kunnen gebruiken. Dit kan via verschillende kanalen, maar e-mailmarketing en sociale media zijn hier vaak erg effectief in. Het doel van B2B marketing is om meer bekendheid te krijgen bij bedrijven, zodat ze jouw bedrijf sneller vinden als ze op zoek zijn naar iets wat jij aanbiedt.

Bij B2C marketing ga je in plaats van bedrijven, actief op zoek naar consumenten die jouw product of dienst kunnen gebruiken. Dit kan ook weer via verschillende kanalen, maar advertenties en sociale media zijn hier vaak erg effectief in. Het doel van B2C marketing is om meer bekendheid te krijgen bij consumenten, zodat ze sneller bij jou aankloppen als ze iets nodig hebben wat jij aanbiedt.

Kortom: het verschil tussen B2B marketing en B2C marketing is dat je bij B2B marketing gericht bent op bedrijven, en bij B2C marketing op consumenten.

Hoe start ik?

Zoals je hebt kunnen lezen, is er steeds dus meer vraag naar B2B online marketing. Maar hoe kan je nu precies aan de slag met dit soort marketing?

Als eerste is het belangrijk om te bepalen welke doelstellingen je wilt bereiken met B2B online marketing. Wil je bijvoorbeeld meer bezoekers op je website, of wil je dat bedrijven jouw bedrijf eerder vinden als ze online zoeken? Als je weet wat je wilt bereiken, kan je hier vervolgens een plan voor maken.

Daarnaast is het belangrijk om te kiezen welke kanalen je gaat inzetten. Ga bijvoorbeeld voor sociale media, advertenties of e-mailmarketing. Of combineer verschillende kanalen om het maximale uit jouw B2B online marketing inspanningen te halen.

Tot slot is het ook belangrijk om te bepalen welke content je gaat maken. Dit hangt natuurlijk sterk samen met de doelstelling die je hebt bepaald, maar denk bijvoorbeeld aan blogartikelen, infographics of video’s. Zorg ervoor dat jouw content relevant is voor bedrijven en dat ze hier iets aan hebben.

Het is dus zeker aan te raden om als bedrijf te starten met B2B online marketing. Om dit goed te kunnen doen is het verstandig om contact op te nemen met een ervaren B2B online marketing bureau.