Vinyl vloerbedekking is een veerkrachtigere vloerbedekking dan laminaat, die voornamelijk uit polyvinylchloride is vervaardigd. Bijkomende elementen zoals glasvezel, hars, weekmaker, houtmeel en steencomposiet worden in verschillende verhoudingen toegevoegd. Er zijn verschillende soorten vinyl vloeren. Alle vinyl vloerbedekkingen zijn opgebouwd uit meerdere lagen, wat resulteert in een vloerbedekking met een lange levensduur en weinig onderhoud. De onderste laag is een polyvinylkern, die wordt gevolgd door een bedrukt laag met patroon en een bovenste transparante slijtlaag die vocht-, kras- en vlekbestendig is. Wanneer meer materiaal wordt toegevoegd om het vloerbedekkingsproduct een robuustere kern te geven, kan het aantal lagen toenemen. De extra lagen maken ook een onderscheid tussen de verschillende soorten vinylvloeren.

Wat zijn pvc vloeren en hoe werken ze?

Polyvinylchloride (pvc) is een soort kunststof. Pvc vloeren zijn gemaakt van polyvinylchloride. Als je je afvraagt of vinyl vloerbedekking en polyvinylchloride hetzelfde zijn, dan kunnen we dat ontkennen. Vinyl vloerbedekking is een variant van polyvinylchloride, de eigenlijke naam van het vloerbedekkingsproduct. Laten we eerlijk zijn: vinyl vloerbedekking is gemakkelijker uit te spreken dan polyvinylchloride vloerbedekking. Pvc en vinylvloeren zijn geschikte vervangers voor polyvinylchloridevloeren en zijn dus populair in het dagelijks spraakgebruik.

Zijn pvc vloeren schadelijk voor de gezondheid?

Ondanks de vele voordelen zijn pvc vloeren een bron van zorg. Voor de productie van pvc- of vinylvloeren worden kunststoffen gebruikt die chemische bestanddelen bevatten die bekend staan als vluchtige organische stoffen (VOS). Veel van de producten die we dagelijks gebruiken, bevatten VOS, en het is onmogelijk ze volledig te vermijden. Het langdurig inademen van VOS kan het risico op ademhalingsmoeilijkheden verhogen bij mensen die daar al gevoelig voor zijn, jong en oud.

Is vinyl beter dan laminaat?

Als je op zoek bent naar een nieuwe vloer, heb je waarschijnlijk wel eens gehoord van laminaatvloeren. Zowel pvc- als laminaatvloeren hebben voor- en nadelen die zorgvuldig overwogen moeten worden. Vinylvloeren zijn waterdicht, en met name luxe vinylvloeren zijn hittebestendig, wat eigenschappen zijn die laminaat niet heeft. Vinyl daarentegen is niet erg milieuvriendelijk, maar laminaat is gemaakt van natuurlijke materialen, wat een voordeel is voor milieubewuste klanten.

Laminaat of vinyl?

Voor een beginnend koper kan het winkelen voor vinyl of laminaat vloerbedekking een beetje verwarrend zijn. Als het gaat om een nieuwe vinyl vloer is er veel om over na te denken, neem dus de tijd en doe je onderzoek om de beste keuze voor jou en je gezin te maken.