Soms wil je je huis graag een nieuwe uitstraling geven, zonder dat je met verf en gereedschap aan de slag moet. Of je hebt ineens het gevoel dat er nog iets mist in de woonkamer. Een tapijt op de vloer is een goede manier om jouw huis echt af te maken, of om het juist een andere sfeer te geven. Een goed tapijt of vloerkleed is een echte toevoeging aan jouw huis. Er zijn verschillende tapijten en vloerkleden, die op diverse manieren gemaakt worden. Hieronder vind je de verschillen en waar je op moet letten bij de aankoop van een tapijt.

Een kelim met gekleurd patroon

Een optie om kleur aan je kamer toe te voegen is door een kelim. Dit zijn ook handgeweven vloerkleden, die gemaakt werden tot het midden van de jaren ‘80. De patronen komen oorspronkelijk uit de oosterse wereld. Er zijn veel verschillende patronen, zo is er dus altijd een te vinden die in jouw huis past. De achtergrond van een kelim is vaak wat donkerder. De rest van de kleuren zijn meestal wat feller. Het is handig om te bedenken of dit past bij de rest van je meubels en kleuren.

Kleur in huis met een Ziegler tapijt

Een Ziegler tapijt is een ander soort gekleurd vloerkleed. De eerste van deze tapijten is ontworpen door de broers Ziegler, zo komt het tapijt dus aan zijn naam. Deze tapijten werden speciaal ontworpen om in Victoriaanse huizen te passen, dit was dus in de 19e eeuw. De inspiratie voor Ziegler tapijten kwam juist van Perzische tapijten. Tegenwoordig worden deze tapijten nog steeds gemaakt, zelfs nog met de hand. Dit zorgt ervoor dat elk tapijt uniek is. Deze tapijten zijn vaak kleurrijk, ze geven dus meer sfeer aan je huis. De kleuren zijn niet erg fel en passen dus goed in een huis dat al wat kleur bevat. Ook kan je met deze tapijten wat kleur toevoegen als de rest van het huis rustiger is.

Een effen vloerkleed

Als je huis van zichzelf al wat drukker is, wil je misschien liever een vloerkleed dat minder aandacht trekt. Dan kan je kiezen voor een effen vloerkleed. Hierbij kan je kiezen voor hoog- of laagpolige vloerkleden. Een hoogpolig vloerkleed is wat dikker en zachter. Beide soorten bestaan in verschillende kleuren. Zo kan je altijd een kleur uitzoeken die past bij de rest van jouw inrichting.