Palmolie is afkomstig uit palmvruchten. Veel mensen vragen zich af op welke manier palmolie wordt geproduceerd. Tegenwoordig houden mensen zich veel bezig met het feit of producten en diensten op een duurzame manier bijdragen aan een beter milieu. Op basis daarvan maken ze een keuze of ze het product of een dienst wel of niet willen kopen. Palmolie wordt wereldwijd erg veel gebruikt. Echter heeft het soms een slechte reputatie, maar is dit wel terecht? In deze blog gaan we bespreken waarom palmolie wel degelijk op een duurzame manier kan worden geproduceerd. Het wordt tenslotte wereldwijd heel erg veel gebruikt en is voor veel mensen onmisbaar geworden.

Palmolie als vervanger voor andere plantaardige oliën?

Veel mensen denken dat het produceren van palmolie hand in hand gaat met tropische ontbossing en het vernietigen van het leefgebied voor bijvoorbeeld orang-oetans. Maar is deze negatieve lading omtrent palm oil deforestation wel op zijn plaats? En kunnen we wel zonder palmolie?  Tuurlijk heeft de uitbreiding van palmolieplantages gezorgd voor een groei in tropische ontbossing, maar een verbod op palmolie zou een groei in de vraag naar andere plantaardige olie stimuleren. Dit resulteert in een hogere productie van oliegewassen zoals zonnebloempitten, koolzaad en soja. Hierdoor zal er nog meer land nodig zijn. Het vervangen van palmolie voor andere plantaardige oliën zal leiden tot grote verliezen wat betreft natuurlijk leefgebied van dieren. 

Duurzaamheid

De belangrijkste vraag is natuurlijk of er wel duurzame palmolie bestaat? Dit is maar net hoe je ernaar kijkt. Soms moeten er aan een kant dingen gelaten worden om aan de andere kant juist te produceren, dit stelt een maatschappij in staat om in zijn geheel duurzamer en beter te handelen. Denk bijvoorbeeld aan het laten van het produceren van andere plantaardige oliën. Meer productie van palmolie zal dus leiden tot een efficiënter en duurzamer proces. Per hectare kan palmolie tenslotte wel drie tot vier keer meer geproduceerd worden.

Palmolie wordt veelal geproduceerd in Indonesië en Maleisië. Vaak denken mensen dan dat dit in handen is van grote internationale bedrijven die erg veel winst boeken, maar niets is minder waar. Het zijn juist de kleine familiebedrijven die heel veel grond in bezit hebben. Kleine boeren profiteren van de teelt van dit gewas en dit is zeer positief. We kunnen concluderen dat palmolie vaak negatief in het nieuws komt, maar dit is niet altijd terecht en juist. Zou een verbod op palmolie bijdragen aan wereldwijde duurzaamheid? Vanuit ecologisch milieuoogpunt is dat antwoord ‘’nee’’.