Wanneer je zelf een boot hebt, ben je er waarschijnlijk wel van bewust wat voor werk het wel niet is om de boot goed te onderhouden. Elke winter moet je de boot binnen zetten en wanneer de eerste zonnestraaltjes in het voorjaar te zien zijn, is het weer tijd om je boot klaar te maken voor gebruikt. Binnen moet er natuurlijk flink schoongemaakt worden, maar ook de buitenkant van de boot mag niet vergeten worden. Aan de onderkant van je boor kan ontzettend veel gaan groeien, dat is niet gek aangezien deze natuurlijk altijd in het water ligt. Gelukkig zijn hier bepaalde trucjes door, waardoor de ondergroei aan de onderkant van je boot wordt tegengegaan. Een van deze oplossingen is antifouling. Wat antifouling precies is en hoe je het aanbrengt, leggen we je uit in dit artikel.

Wat is het?

Zoals al eerder gezegd wordt antifouling gebruikt om aangroei aan de onderkant van de boot tegen te gaan. Doordat je boot constant in het water ligt, gaan kleine organismen, algen en mosselen zich binden aan de onderkant van je schup. Dot heeft verschillende gevolgen. Zo kun je je waarschijnlijk wel voorstellen dat je hierdoor minder hard vaart. Ook verbruik je hierdoor meer brandstof en in je boot moeilijker te besturen. Dit wil je natuurlijk tegen gaan. Met antifouling wordt er een laagje aan de onderkant het schip aangebracht. Door dit laagjes wordt het voor de organisame, algen en mosselen onmogelijk om zich aan de onderkant van het schip te hechten. Hierdoor blijven zowel je boot als je vaarcondities zo lang mogelijk goed.

Hoe breng je het aan?

Voordat je de antifouling daadwerkelijk kunt aanbrengen, moet je er natuurlijk voor zorgen dat je ondergrond in een goede conditie is. Zeker de onderkant van een schip kan veel meemaken. Zorg er daarom voor dat eventuele scheuren en gaten gerepareerd worden. Behandel de onderkant dan met osmose en zorg ervoor dat de romp van de boot weer helemaal strak is. Hierna is het belangrijk om voor het aanbrengen van de antifouling een primer aan te brengen. Hierdoor zorg je ervoor dat de antifouling goed hecht. Wanneer de primer droog is, is het tijd om de antifouling aan te brengen. Roer deze eerst even goed door, daarna kun je het makkelijk met een roller aanbrengen. Voor sommige delen van de boot is één laag antifouling genoeg, maar op delen die tijdens het varen flink belast worden kun je het beste twee lagen aanbrengen. Hierna ben je weer klaar om het water op te gaan!