We zaten al wel in de winter tijd. Maar we merken het pas echt wanneer de temperatuur zakt en het ook echt gaat sneeuwen. Dan is het lekker om alvast de gedachten te hebben dat je heerlijk thuis op de bank kan zitten onder een dekentje met een haardvuurtje. Maar waar moet je rekening mee houden wanneer je haardhout nodig hebt. Je moet haardhout kopen, of brandhout kopen, er zit een klein verschil in. Maar je moet wel goed voorbereidt zijn natuurlijk.
Waarom je goed haardhout moet kopen
Zo is het soort hout dat u gebruikt erg belangrijk. Iedere houtsoort heeft zo zijn eigenschappen de één brand langer of korter,waarbij het meer of minder warmte afgeeft. Één van de meest verkochte houtsoorten is bijvoorbeeld eikenhout. Dit brand in verhouding met andere houtsoorten vrij lang en geeft daarbij veel warmte af. Hetzelfde geld eigenlijk voor essenhout, ook dit is een harde houtsoort die lang brand. Een derde veel verkochte houtsoort is berkenhout. Dat is juist wat zachter en brand sneller op.
Maar welke houtsoort u ook gebruikt, het is altijd erg belangrijk dat hout aan een aantal eisen voldoet. Het belangrijkste is dat het hout dat u gebruikt zo droog mogelijk is. In ieder geval met een vochtigheidspercentage onder de twintig procent. Is dat niet geval, dan verbrand niet alleen het hout in uw kachel, maar verdampt ook al het water dat er in zit. Hierdoor komt veel rook vrij. Dit kan ertoe leiden dat uw schoorsteen snel vies wordt,door alle roet en houtdeeltjes die hierdoor vrijkomen. Diezelfde roet zorgt bovendien ook voor veel milieuvervuiling.
Het beste kunt u oven gedroogd haardhout gebruiken voor uw kachel. Ovengedroogd brandhout heeft namelijk standaard een erg laag vochtigheidspercentage, waardoor het gegarandeerd goed en lang brand. Daarnaast geeft het dus minder vuil en rook af,waardoor uw schoorsteen langer mee gaat. Wat verder ook wel zo fijn is, is dat eventueel ongedierte en schimmels in het hout het drogen in de oven uiteraard niet overleefd. Dit is natuurlijk vooral van belang bij houtetende insecten.
Daarnaast is het belangrijk, zowel met eigen hout als met ovengedroogd openhaardhout, dat u het op een goede manier opslaat. Zorg er altijd voor dat het hout nooit direct op de grond ligt en zeer droog ligt opgeslagen. Op het moment dat er water op het hout komt, kunnen er namelijk makkelijk schimmels ontstaan die het hout aantasten. Inspecteer dus regelmatig uw houtvoorraad om te controleren of deze nog steeds droog is.
Ovengedroogd openhaardhout heeft tenslotte een groot voordeel, ten opzichte van hout dat u zelf droogt. Het kost namelijk minder opslagruimte. Om normaal hout op een laag vochtigheidspercentage te krijgen, moet het namelijk ongeveer een jaar lang drogen. Omdat u tegelijkertijd ook hout moet hebben om te stoken, heeft u dus eigenlijk twee voorraden hout nodig. Eentje voor dit jaar en een andere voor het volgende jaar. Door oven gedroogd haardhout kant en klaar te kopen, hoeft u alleen maar op te slaan wat u voor een enkel winter nodig heeft. Het jaar daarna kunt u weer een nieuwe voorraad ovengedroogd brandhout kopen voor de volgende winter.