Het leven wordt steeds duurder. De meeste mensen maken zich daar meer en meer zorgen om. Overal stijgen de prijzen. Aan de pomp, bij de energieleverancier en natuurlijk in de supermarkt. Dit noodzaakt velen van ons om ons eetpatroon aan te passen. We kopen goedkopere producten en bekijken kritisch wat we wel en wat we niet meenemen. Toch vinden we het ook belangrijk goed en lekker te blijven eten. Samen eten is vaak een gezellig moment waarop je verhalen met elkaar deelt en er echt even voor elkaar bent. Maar lekker eten hoeft echt niet duur te zijn. Zelfs de meest basale producten kun je heel veel smaak geven door het gebruik van kruiden. Kruiden geven die extra smaak, die extra geur die je doen smullen van wat voor je staat. Kruiden, of juist het gebrek eraan, kunnen een gerecht maken of breken. Een mooie voorraad kruidenmixen in je voorraadkast kunnen je al een heel eind op weg helpen bij het op tafel zetten van een lekkere, maar eenvoudige en goedkope maaltijd.

Gebruik kruiden en specerijen

De wereld kent talloze, bijna een ontelbare hoeveelheid kruiden. Vaak gebruiken we ook het woord specerijen. Maar goed om te weten: er is wel degelijk verschil tussen de termen kruiden en specerijen. Kruiden duiden vaak smaakmakers aan uit gematigde klimaten terwijl specerijen veelal uit tropische landen komen. Daarnaast komen kruiden over het algemeen van groene planten terwijl specerijen juist uit knoppen, vruchten en stokjes komen. Maar dit verschil leggen mensen vaak luchtig naast zich neer en ieder gebruikt de termen rustig door elkaar. Over een ding is iedereen het wel eens: kruiden zijn echt broodnodig voor een heerlijke maaltijd. Daarnaast is het ook erg de moeite waard te experimenteren met speciaal samengestelde kruidenmixen. Wat dacht je bijvoorbeeld van een overheerlijke barbecue kruidenmix of van een bami kruidenmix. Die geven jouw gerecht extra veel smaak.

Vele soorten

De vele soorten kruiden maken kiezen vaak moeilijk, maar dat hoeft het niet te zijn. Experts helpen je al op weg met adviezen over welke kruiden waarbij horen. Denk bijvoorbeeld aan viskruiden of kruiden die passen bij rundvlees of juist varkensvlees. De smaakcombinaties van de diverse kruiden in de mix geven jouw gerecht ook weer iets extra’s mee. Maar kruiden blijven altijd zorgen voor discussie omdat veel mensen uitgesproken voorkeuren hebben. Daag jezelf uit en probeer nieuwe smaken. Zo kun je met een paar goedkopere producten toch steeds weer een andere smaak voorschotelen aan je gezin. Dus verdiep je in de smaken en experimenteer!