Hoe groot of klein je ook woont, een gevoel van openheid en ruimte in huis is erg belangrijk. Ruimte is huis geeft je rust en zorgt ervoor dat je je in huis prettiger voelt. Het is dan ook fijn om van je huis een echt thuis te maken, de plek waar je je echte jij kunt zijn. De plek waar je thuis komt na een lange dag werken, een vakantie of een wereldreis. Maar sinds de pandemie ook de plek waar aan de eettafel wordt gestudeerd en waar de zolderkamer is ingericht als thuiswerkplek. Daarom is het juist nu des te meer van belang om ruimte in huis te creëren, hoe lastig dat soms ook is. Het is natuurlijk erg afhankelijk van de ruimte zelf, met daarbij nog de vormen in de woning, de hoogte en het daglicht dat naar binnen schijnt. Het blijft daarom maatwerk, maar toch zijn er een aantal tips die in iedere woning van pas komen. Welke dat zijn, lees je in dit blog.

 

Daglicht

Om thuis een ruimtelijk gevoel te creëren is daglicht het belangrijkste element. Een donkere ruimte voelt immers altijd kleiner aan dan een lichte ruimte. Wat betreft daglicht mag je het dus groots aanpakken, met bijvoorbeeld grote schuifdeuren of een lichtkoepel overkapping. Niet alleen goed voor extra lichtinval, maar ook voor een stijlvolle afwerking van je interieur én een lager energieverbruik. Een echte win-win situatie dus. Desondanks zijn er altijd ruimtes in huis waar je wat moeilijk daglicht krijgt, zoals de hal en het toilet. Hier kun je Solatube daglichtbuizen plaatsen voor net dat extra beetje licht dat je nodig hebt. De buizen zijn er voor zowel een plat dak als schuin dak en zijgevels.

 

Hoge ruimtes

Vooral wanneer je klein woont zal je veel baat hebben bij het slim gebruik maken van de hoogte. Door de ruimte praktischer in te delen maak je optimaal gebruik van de ruimte. Met een hoogslaper kun je bijvoorbeeld boven slapen en onder studeren aan een bureau. Ook is dit ideaal voor studentenkamers. Die zijn vaak al niet zo groot, maar door hoge ruimtes slim te gebruiken kun je toch optimaal gebruik maken van de kamer. Ook wanneer kinderen samen op een kamer slapen is dit ideaal. Daarnaast zorg je voor een meer ruimtelijke uitstraling door lijnen en materialen op elkaar af te stemmen.

 

Opgeruimd staat netjes

Het is een inkoppertje, maar met minder spullen in huis heb je meer ruimte. Veel spullen in een ruimte geven een druk en verstikkend gevoel, en dat wil je nu net voorkomen. Geef spullen die je niet gebruikt een tweede leven door ze naar bijvoorbeeld een kringloopwinkel te brengen. Voor de spullen die je wel houdt zorg je dat ze uit het zicht staan opgeborgen.